Składniki
½ kg owoców żurawiny
2 litry wrzącej wody
¼ szklanki cukru (w wersji na słodko)
Przygotowanie
W misce zalej wrzątkiem żurawinę lub zanurz ją w garnku z wrzątkiem, z wyłączonym ciepłem. Pozwól im opaść w wodzie, aż popęka skórka. Nie pozwól, aby jagody ugotowały się, a miąższ zamienił się w papkę. Przenieś jagody na arkusz papieru do pieczenia, w razie potrzeby posyp jagody cukrem i umieść je w zamrażarce na 2 godziny. Zamrażanie owoców pomaga w rozbiciu struktury komórkowej, sprzyjając szybszemu suszeniu. Połóż jagody na siatce/ruszcie suszarki do żywności i susz przez 10 do 16 godzin, w zależności od marki suszarki.
Inną metodą suszenia jest włączenie piekarnika na 10 - 20 minut w temperaturze 180 C. Następnie umieść żurawinę na arkuszu papieru do pieczenia w piekarniku, wyłącz piekarnik i zostaw ją na noc w tak nagrzanym piekarniku.
Przechowuj suszoną żurawinę w zamrażarce. Należy pamiętać, że w przepisach można użyć suszonej żurawiny zamiast rodzynek!
Składniki
9 szklanek świeżej lub mrożonej żurawiny, ok. 1kg
1 szklanka wody
2 szklanki cukru
świeży sok z cytryny (½cytryny)
Przygotowanie
Umieść żurawinę w rondlu z jedną szklanki wody i gotuj na małym ogniu, aż żurawina będzie miękka i zacznie pękać.
Dodaj cukier i dobrze wymieszaj.
Gotuj na wolnym ogniu, aż mieszanina zacznie gęstnieć, ok. 15-20 min. (dżem jeszcze będzie gęstniał podczas studzenia).
Zdejmij z ognia i wymieszaj z sokiem z cytryny.
Przeciśnij dżem przez sito o drobnych oczkach do miski, odrzucając skórki i nasiona. Ostudzić, mieszając od czasu do czasu, rozlać do słoiczków.
Składniki:
3 szklanki żurawiny, ok. 350g
¾ szklanki cukru
¾ szklanki wody
Przygotowanie:
Umieść żurawinę w rondlu z ¾ szklanki wody i gotuj na małym ogniu, aż żurawina będzie miękka i zacznie pękać.
Dodaj cukier i dobrze wymieszaj.
Gotuj na wolnym ogniu, aż mieszanina zacznie gęstnieć, około 8 - 10 min.
Umieść w naczyniu do serwowania, przykryj folią i pozostaw do wystygnięcia.
Podawaj na zimno.
Składniki
1 szklanka zwykłego beztłuszczowego jogurtu
½ szklanki mrożonej całej żurawiny
½ szklanki mrożonych całych malin
2 łyżki cukru
Przygotowanie
Umieść wszystkie składniki razem w blenderze i miksuj, aż do uzyskania jednolitej masy
Wlać do wysokiej szklanki dekoracyjnej.
W razie potrzeby przyozdobić bitą śmietaną.
Składniki
3 szklanki świeżej żurawiny - ok. 350g
skórka pomarańczy
2 ½ szklanki cukru
¼ szklanki soku pomarańczowego
1 laska cynamonu
2 szklanki wódki
Przygotowanie
W rondlu na średnim ogniu połącz pięć pierwszych składników. Gotuj, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści, a jagody popękają. Zmniejsz ogień do niskiego poziomu i gotuj 10 minut. Schłódź. Usuń cynamon.
Wlej do dużego słoika wraz z wódką. Przechowuj w lodówce przez miesiąc, mieszając lub wstrząsając raz lub dwa razy w tygodniu. Przecedź przez sito przed podaniem.
Uwaga: Kilka jagód wytopionych z wódki można wykorzystać do przyrządzenia budyniu lub lodów.
Składniki
1 szklanka mąki kokosowej
1/2 szklanki cukru kokosowego
1/2 szklanki suszonej żurawiny (niesłodzonej)
1 szklanka sosu jabłkowego (niesłodzonego)
1/3 szklanki oleju kokosowego (topionego)
1 duże jajko
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 160 ° C i wyłóż blachę do pieczenia, papierem do pieczenia.
W małej misce wymieszaj mąkę kokosową, cukier kokosowy, cynamon, proszek do pieczenia i sól morską. Wymieszaj razem i rozbijaj wszelkie grudki.
W dużej misce połącz jajka, sos jabłkowy i ekstrakt z wanilii. Użyj trzepaczki do połączenia.
Wymieszaj suche składniki z mokrymi. Wlej stopiony olej kokosowy i wymieszaj, aby je połączyć.
Następnie dodaj żurawinę i wymieszaj.
Za pomocą rąk uformuj ciasto w kształt ciasteczek o grubości około 6-7 mm.
Umieść na arkuszu papieru do pieczenia. Piec 25-30 minut. Pozwól ciasteczkom ostygnąć.